Onko sinulla edessä on muutto toiseen asuntoon? Se ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu, sillä muuttamiseen liittyy runsaasti erilaisia yksityiskohtia, jotka on pakko huomioida. Jokainen näistä asioista, jotka tässä muuttajan muistilista -artikkelissa mainitsen ovat erittäin tärkeitä hoitaa muuton ollessa ajankohtainen. Kun näitä neuvoja noudattaa, niin muutto sujuu kätevästi.
1. Listan tärkein asia
Tässä tulee ensimmäinen eli tärkein: kun irtisanot nykyistä vuokrasopimusta, niin tee se ajoissa! Liian myöhään tehty irtosanomisilmoitus voi tulla kalliiksi, kun joutuu maksamaan ylimääräisiä vuokria. Tällaiset ikävät tilanteet kahden kämpän loukussa olemisesta voi välttää ennakoimalla ja suunnittelemalla. Irtisanomisilmoituksen voi tehdä kirjallisesti ja toimittaa se allekirjoituksineen vuokranantajalle.
2. Muuttoilmoitus tehdään hyvissä ajoin
Sitten myös erittäin tärkeä huomio: tee muuttoilmoitus. Se tehdään joko postin tai maistraatin kautta kätevästi verkkosivuston kautta. Muuttoilmoituksen voi myös täyttää käsin postista tai maistraatista noudettavalla lomakkeella, mutta helpointa sen verkkosivuston kautta tehdä. Se täytyy tehdä viimeistään viikon kuluessa muuton ajankohdasta. Sen voi toki tehdä myös aikaisemminkin. Jos on taipumusta unohteluun, niin se on sitten erittäin suositeltavaa tehdä etukäteen. Mikäli tähän ratkaisuun tulee, niin muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukauden ennen itse varsinaista muuttopäivää. Kun tämä on hoidettu, niin voi olla varma postin tulemisesta perille uuteen kohteeseen.
Maistraatin ja postin muuttoilmoitus ilmoittaa uudet osoitetiedot tärkeille viranomaisille, kuten esimerkiksi Kelaan ja verohallintoon. Muihin paikkoihin täytyy itse huolehtia osoitteen muutokset, sillä esimerkiksi puhelinlaskut eivät automaattisesti ilmesty uuteen osoitteeseen. Tee muuttoilmoitus täällä: http://www.posti.fi/muuttoilmoitus/.
3. Isännöintiin ilmoitus muutosta
Tulevalle isännöitsijälle on hyvä ilmoittaa muutosta etukäteen, jotta kaikki tarvittavat nimilaput voidaan vaihtaa uuteen asuntoon oikeiksi.
4. Internet-yhteyden siirto
Uskonpa, että nykypäivänä lähes jokainen meistä omistaa internet-yhteyden. Se on erittäin tärkeää siirtää ajoissa, jotta vältytään mahdollisilta katkoilta internetin käytössä. Olisi tosi ikävää, jos uudessa asunnossa ei toimi verkko ja ei pääse esimerkiksi maksamaan laskuja kotikoneelta. Ilmoituksen voi tehdä kätevästi oman operaattorin verkkosivujen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun.
5. Sähkösopimus
Ilman sähköä on hankalaa pärjätä. Nykyihmisen arki on lähes mahdotonta ilman sähköä. Siksi sähkösopimus on tehtävä ajoissa uuteen asuntoon. Vanha sähkösopimus irtisanotaan. Viisas ja hintatietoinen muuttaja muistaa aina muuton yhteydessä kilpailuttaa eri sähkösopimukset, sillä näin voi säästää selvää rahaa.
6. Muista kotivakuutus
Vuokraemännät ja -isännät eivät tykkää vuokralaisista, joilla ei ole kotivakuutus. Se on jopa edellytys saada vuokra-asunto. Se on tärkeää myös omistusasujillekin eli meille kaikille. Jos sinulla on jo kotivakuutus, niin uudesta osoitteesta ilmoitetaan omalle vakuutusyhtiölle. Koskaan ei voi tietää, mitä voi sattua ja siksi kotivakuutus on tärkeä.
7. Pakkaa irtaimisto oikein
Muuttaminen on turhien tavaroiden pois heittämisen kannalta oivallinen tilanne. Silloin on hyvä hetki lajitella kaikki irtaimistot ja miettiä, mitä haluaa säilyttää ja mistä haluaa luopua. Muuttopäivänä on hyvä viedä kaatopaikalle kaikki rikkinäiset asiat ja esineet, joita ei voi kierrättää eteenpäin ja ne, joita ei viitsi edes viedä lahjoitukseen. Ne tavarat, jotka halutaan säilyttää, pakataan oikeaoppisesti siten, että ne eivät hajoa tai ruhjoudu muuton aikana. Avuksi kannattaa vuokrata muuttolaatikoita, joita on mahdollista saada muuttofirmoilta käyttöön.
8. Muuttoavun hankkiminen
Ilman muuttoautoa ja muuttoapua on haastavaa muuttaa. Avun tarve korostuu erityisesti silloin, kun irtaimistoa on suuri määrä. On hankalaa kuljettaa henkilöautossa koko omaisuutta. Sitä varten on vuokrattava muuttoauto, jolla saa omaisuuden siirrettyä mahdollisimman hyvin uuteen asuntoon ja tavarat säilyisivät siistinä muuton aikana. Muuttoa varten on hyvä myös hankkia muuttolaatikot, joissa arvokkaimmat esineet kulkeutuvat ruhjeitta perille.
Muuttoauto kannattaa vuokrata ajoissa, sillä kuunvaihteet ja viikonloput ovat usein varattuina, kun muutot ovat silloin vilkkaimmillaan. Viisas muuttaja on ajoissa liikkeellä ja varaa muuttoauton ajoissa. Myös hintavertailua on järkevää tehdä. Yksin voi olla ikävää kantaa tavaroita. Silloin ystävien ja sukulaisten apu on korvaamatonta. Heiltä kannattaa kysellä muuttoapua. Vaivanpalkkaakin voi maksaa heille halutessaan, vaikkapa kahvin muodossa. Jos olet yksinäinen henkilö, jolla ei juurikaan läheisiä ole, joilta voisi apua saada, niin aina voi saada muuttoauton lisäksi muuttomiehet avuksi.
Jos haluat tehdä muutostasi mahdollisimman helpon ja mukavan, niin hanki muuttoavuksi ammattilainen, jolla on varmasti riittävän suuri auto. Kilpailuta muuttofirma nopeasti ja helposti nyt!
9. Lasten tuleva arki uudessa asuinympäristössä
Jos olet perheellinen ja perheessäsi on pieniä lapsia, niin on hyvä ottaa selvää jo etukäteen uuden asuinalueen kouluista ja päiväkodeista. Lapset tietenkin irtisanotaan nykyisestä koulusta ja heille tehdään siirtoilmoitus uuteen kouluun tai päiväkotiin. Myös harrastusmahdollisuudet on hyvä selvittää.
10. Loppusiivouksen tärkeys
Muista siivota asunto, josta muutat pois. Muuttosiivous kuuluu jokaisen vuokralaisen velvollisuuksiin. Asunnon täytyy olla siisti ennen uuden asukkaan tulemista. Kaikki pinnat puhdistetaan huolellisesti. Imuroidaan ja mopataan lattiat. Keittiön puhdistus kaappeineen kuuluu muuttosiivoukseen. Tärkeää on huolehtia, että uuni ja työtasot ovat pesty kauttaaltaan. Pakastin sulatetaan ja sen jälkeen pestään jääkaappi sekä pakastin. Ovet jätetään auki. Pinttyneet liat pestään niin hyvin kuin vaan voi. Mitään tahroja ei jätetä. Kaikki irtoliat siivotaan pois. Kaikki pinnat seinistä ovenpintoihin siistitään ja kaapistot pyyhitään kostealla.
Kylpyhuoneen siivoamisessa on otettava huomioon lattiakaivon puhdistus. Kaikki pinnat puhdistetaan asianmukaisin välinein, niin tulee mahdollisimman hyvä lopputulos. Mikäli asunnossa on parveke, niin se siistitään. Ikkunoiden pesut katsotaan tilannekohtaisesti. On kohtuutonta vaatia ikkunan pesua loppusiivoukseen sellaiseen asuntoon, joka sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn kadun varressa. Sellaisen asunnon ikkunat likaantuvat lähes saman tien pesemisen jälkeen. Jos asunnon ikkunat ovat pesty jo aiemmin ja ne näyttävät puhtailta, niin ikkunoiden pesun voi jättää väliin. Uuden tulevan asukkaan muuttoa helpottaa suuresti, kun asunto on siistitty muuttovalmiiksi.
11. Tarkista mahdolliset viat
Uudessa asunnossa on hyvä tehdä tarkistuskierros ja kirjata ylös mahdolliset viat ja korjaustarpeet. Niistä ilmoitetaan vuokranantajalle tai talonmiehelle niin pian kuin suinkin. Jos jääkaappi hajoaa kesken kaiken vuokrasuhteen aikana, niin siitä ilmoitetaan vuokranantajalle. Vuokranantajan velvollisuus on hankkia tilalle uusi jääkaappi ja rikki mennyt, entinen jääkaappi annetaan samalla pois.
12. Verkostoidu uuden naapuruston kanssa
Tutustu uusiin naapureihin. Kun kohtaat heitä rappukäytävässä, tervehdi heitä. Talonyhtiöstä riippuen asukkailla voi olla omat tavat talossa. Joissakin talonyhtiöissä voi olla hyvinkin yhteisöllistä ja näissä järjestetään toisinaan yhteisiä iltamia. Keväisin järjestetään tietenkin talonyhtiön kevättalkoot, joihin on hyvä osallistua. Ne ovat mitä parhain tilaisuus tehdä tuttavuutta naapureihin ja saada parempaa kuvaa siitä, minkälaisia ihmisiä talossa asuu.
Hyvät välit naapureihin lisäävät myös yleistä hyvinvointia, mitä kannattaa vaalia. Aina ei valitettavasti käy niin hyvä tuuri, että naapurit olisivat rauhallisia. Joskus naapureista voi koitua harmia metelin muodossa. Täytyy myös muistaa, että rappukäytävää ei ole tarkoitettu oman olohuoneen jatkeeksi, joten lapset on hyvä ohjata ulos leikkimään. Jokaisella asukkaalla on velvollisuus noudattaa talonyhtiön yhteisiä sääntöjä ja niihin on hyvä tutustua muuton yhteydessä.
Hiljaisuus alkaa useimmiten monissa taloissa noin klo 22:00 – 23:00 välillä. Jos suunnitelmissa on järjestää tupaantuliaiset uudessa asunnossa, niin niistä on kohteliasta ilmoittaa naapureille etukäteen, mutta siitä huolimatta on noudatettava järjestyssääntöjä. Toki kerrostaloelämään sisältyy väistämättä meteliä ja ne kuuluvat asiaan. Häiritsevää meteliä ei kenenkään tarvitse sietää ja niistä ilmoitetaan talonyhtiön hallitukseen tai isännöintiin. Yhteisten pelisääntöjen noudattaminen ylläpitää ja edistää naapurisopua ja se kannattaa.
Oikein mahtavaa muuttoa ja onnea uuteen kotiin!