Oletko koskaan harkinnut muuttoa ulkomailla? Tiedätkö, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jos osoite ei sijaitsekaan enää koti-Suomessa?
Mikäli mietit kirjautumista toiseen maahan, lue tämä lista. Ulkomaille muuttamiseen ei nimittäin suinkaan riitä se, että pakkaa kamansa ja hyppää lentokoneen kyytiin. Homman helpottamiseksi kokosimme yhteen näppärän muistilistan jokaiselle muuttajalle. Jos tarvitset ammattilaista auttamaan muutossasi, niin lähetä muuttoyrityksille kysely täällä.
Ilmoita muutosta viranomaisille
Suomi on viranomaisten ja järjestelmien luvattu maa. Onneksi asiat ovat nykyisin sentään helpottuneet takavuosista, sillä sähköiset järjestelmät tekevät muuttoilmoituksen tekemisestä yksinkertaista.
Muuttoilmoitus maistraatille hoituu nykyisin näppärimmin verkkopalvelun kautta, jossa tunnistautuminen onnistuu esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.
Laita tuet kuntoon
Mikäli uudella kotipaikkakunnalla ei ole töitä näköpiirissä, kannattaa sosiaaliturva hoitaa hyvissä ajoin kuntoon ennen lähtöä.
Suomalaisessa sosiaaliturvassa on käytössä vuoden rajapyykki: mikäli muuttosi kestää enintään vuoden, olet oikeutettu suomalaiseen sosiaaliturvaan. Mikäli uusi maasi sijaitsee EU- tai ETA-alueella, olet oikeutettu kyseisen maan tukiin.
Jos muuttosi kestää yli vuoden, se katsotaan Suomessa pysyväksi muutoksi, jolloin sosiaaliturva koti-Suomesta lakkautetaan kokonaan. Säännössä on luonnollisesti poikkeuksia, sillä esimerkiksi opiskelijat saavat edelleen opintotukea, vaikka reissu jatkuisi parikin vuotta.
Sama pätee myös työntekijöihin, jotka työnantaja on lähettänyt ulkomaille työtehtäviin. Tässä tapauksessa hakemus pitää kuitenkin hoitaa kuntoon vuoden sisällä lähdöstä. Ennen lähtöä on kuitenkin tehtävää: ulkomaille lähtevä työntekijä noutaa Eläketurvakeskuksesta todistuksen E101/A1, joka osoittaa, että henkilö kuuluu edelleen suomalaisen sosiaaliturvan piiriin ulkomailla oleskelustaan huolimatta.
Mikäli olet muuttohetkellä työttömänä, TE-toimisto vaatii sinulta jos jonkinlaista ilmoitusta ja kaavakkeen täyttöä, jotta sosiaaliturvasi pysyy yllä myös ulkomailla asumisen aikana.
Tee TE-toimistolle muuttoilmoitus sähköisen palvelun kautta. Työkkäri saa viestin muuttuneista tiedoistasi todennäköisesti myös maistraatin kautta, mutta tuplavarmistus on aina parempi vaihtoehto. Muutosta kannattaa ilmoittaa aina myös Kelaan, sillä EU-maahan muuttaessasi saat matkaasi eurooppalaisen sairaanhoitokortin.
Kelan U2-lomakkeella varmistat, että työttömyysturvasi maksetaan edelleen muuton jälkeen normaalisti. Lomakkeella saat työttömyysturvaa enintään kolme kuukautta työnhakumatkaa varten. Mikäli haluat siirtää työhistoriasi toiseen maahan, täytä lisäksi lomake U1.
Työkkärin täti ei päästä sinua helpolla edes kotimaasta poistuttuasi: mikäli muuttosi on työnhakutarkoituksessa tehty, TE-toimisto vaatii, että ilmoittaudut paikalliseen työvoimatoimistoon seitsemän päivän kuluessa maahan saapumisestasi.
Ota selvää byrokratiasta
Ulkomaille muuttaessa mukaan pitää luonnollisesti varata erilaiset henkilöllisyyden todistavat asiakirjat kuten esimerkiksi passi ja muut henkilöllisyystodistukset. Ongelmien välttämiseksi kannattaa tarkistaa etukäteen, onko ajokorttisi laillinen myös kohdemaassa. Suomalaisen ajokortin haltija voi saada kansainvälisen ajokortin, joka kelpaa esimerkiksi EU-maissa sellaisenaan.
Mikäli perheen mukaan tarttuu myös eläimiä, kannattaa rokotukset ja eläinten paperiasiat hoitaa myös kuntoon. EU-maiden sisällä kätevin matkustusasiakirja on lemmikkieläinpassi.
Ulkomailla asuessakaan suomalainen byrokratia ei jätä sinua rauhaan. Saatat olla esimerkiksi velvollinen tekemään suomalaisen veroilmoituksen. Myös työeläkkeen karttuminen kannattaa tarkistaa ennakkoon, jotta säästyy yllätyksiltä myöhemmin elämässä.
Yksi tärkeimmistä asioista ulkomailla asuessa on, että vakuutukset ovat ajan tasalla. Jos kaikki ei menekään niin kuin Strömsössä, vakuutus pelastaa esimerkiksi sairastapauksissa tai onnettomuuksien tullessa vastaan. Euroopan sisällä sairastaminen on helppoa, mutta EU:n ulkopuolelle mentäessä lisävakuutukset tulevat ehdottomasti tarpeeseen.
Huomioi kansalaisuusasiat
Mikäli et ole Suomen kansalainen vaan saanut vasta oleskeluluvan, suomalaisten viranomaisten käytössä on kahden vuoren sääntö: ulkomailla ei saa oleskella paria vuotta pidempään, tai muuten muuttosi katsotaan pysyväksi, ja menetät oleskelulupasi.
Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen: voit tehdä Maahanmuuttovirastolle hakemuksen oleskeluluvan peruuttamatta jättämisestä ennen kuin kahden vuoden määräaika on kulunut umpeen.